Historien bak Bugøynesfestivalen.


Det var Redningsselskapets (RS) lokale forening «Havørn» som arrangerte den aller første Havfiskefestivalen, i 1987.

Det som i dag regnes som selve grunnlaget for Bugøynesfestivalen.

Idrettslaget i bygda, IL Bølgen var med, men med fokuset rettet mot festlighetene på lørdag kveld.

Et par år senere kom Helselaget og Fiskarlaget i bygda også på banen fordi «Havørn» trakk seg.

«Havørns» medlemmer besto for det meste av driftige og godt voksne kvinner, de hadde et høyt aktivitetsnivå for RS.

I festivalsammenheng trakk de seg da festivalen ganske raskt viste seg å vokse til et altfor omfattende arrangement for dem.

 








Ubetinget suksess

I 1987 ble ikke festivaler arrangert på hvert eneste nes, slik det er i dag. Bugøynes var nesten enerådende, og dermed trakk de også mye publikum. Festivalen rakk å etablere seg godt i «festivalmarkedet» før den ene festivalen etter den andre dukket opp i årene som fulgte.

Tallenes tale viste om lag 300 deltakere de først årene. Ranvikamarsjen ble etter et par år en del av festivalprogrammet og en ubetinget suksess fra første dag. Kun tre ganger er marsjen avlyst, kun på grunn av utfordringer med været. Det er ikke noen hemmelighet at været har spilt en viktig faktor de første årene, men værgudene har som regel smilt til festivaldeltakerne de fleste årene og stilt opp med sol og varme under festivalen.



Bugøynes og IL Bølgen hadde et A-lag i fotball den gang. Med det fulgte det en gave i form av plenty med folk som stilte opp under arrangementene. A-lagets medlemmer, vitale foreldre og ellers bygdefolk som mer enn gjerne stilte opp. Noe som resulterte i at det ikke ble søvnløse netter, men ro og fred til å planlegge og drive fram festivalene. Resultatet i dag er synlig i festivalsammenheng, der festivalen har oppnådd å få profesjonelle folk som er blitt eksperter i å arrangere festivaler.



Sjømannsdansen, eller plattfesten, ble et fast innslag i noen år og tiltrakk seg på det meste cirka

5-600 deltakere. Men her var man også veldig avhengig av at værgudene spilte på lag med festivalen.

Det ble bestemt å avvikle plattdansen, og å få den tilbake i kontrollerte former på samfunnshuset.

Men festivaldansen på lørdag kveld hadde i løpet av de første årene etablert seg godt, og trekker fulle hus den dag i dag i festivalteltet.









Dagens utgave av Bugøynesfestivalen ble satt sammen i 2011, da det ble dannet en stiftelse, Bugøynes Festival (BF), som skulle arrangere konserter og arrangementer som igjen skulle trekke mer folk til bygda. Festivalen har dannet et eget fond der deler av overskuddet blir satt inn med målrettede formål.

Fra dette fondet kan det nemlig søkes om midler som kan bidra til vekst og trivsel i bygda.



Havfiskefestivalen og Ranvikamarsjen er fortsatt regnet som en del av festivalen, og er hovedtrekkplasteret for mange tur og fiskeglade mennesker. Fra 2011 og til dagens dato har festivalen utviklet seg til å bli en stor suksess på alle plan. Nye og spennende artister finner hvert år veien til den lille bygda den siste helgen i juli. Det samme gjør gamle og nye besøkende.



Vi håper at også du tar turen til oss i år og årene fremover, så skal vi gjøre vårt beste for at du skal ha et hyggelig opphold og få med deg fine opplevelser.



Velkommen skal du være!

Ta kontakt


For billetter og eventuelle spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss.